Skip to main content

Kirjoitin vuosi sitten blogissani vinkkejä verkko-oppimisympäristön valintaan. Jatkan aiheesta nyt tarkennetulla kysymyslistalla ympärsitön toimittajalle.

Ennen kandidaatin tapaamista, kannattaa edelleenkin miettiä, mitä tarpeita itsellä on nyt ja muutaman vuoden kuluttua. Oman tilanteen kartoittamisella pystyy parhaiten arvioimaan tarjotun palvelun sopivuutta omaan yritykseen.

Kysy ainakin nämä:

  1. Minkälaiseen ongelmaan/ratkaisuun työkalu on kehitetty? Tämä kysymys kertoo paljon siitä, mitä voit odottaa ympäristöltä. Vaikka verkko-oppimisympäristöt ovat nykyisin monipuolisia ja mahdollistavat monenlaista toimintaa, kehittäminen on kuitenkin aina aloitettu jostakin näkökulmasta kuten oppilaitos, yritys tai verkkosisällön jakeleminen kuluttaja-asiakkaille.
  2. Onko palveluun mahdollista tutustua etukäteen? Pyydä demotunnuksia, jotta saat tuntumaa loppukäyttäjäkokemukseen. Selkeä palvelu vähentää tukipyyntöjen määrää käyttäjiltä ja säästää näin sinun ja organisaatiosi aikaa.
  3. Minkälaisia sisäänkirjautumismahdollisuuksia on olemassa? Monipuoliset sisäänkirjautumismahdollisuudet takaavat palvelun hyödynnettävyyden myös silloin, kun yrityksessä ryhdytään kouluttamaan verkossa esimerkiksi alihankkijoiden henkilöstöä. Silloin pelkkä kertakirjautumismahdollisuus ei riitä.
  4. Missä palvelu sijaitsee? Kannattaa selvittää, missä palveluntarjoajan palvelimet sijaitsevat. Vaikka palvelua tarjoavan yrityksen tiloissa sijaitseva palvelin voisikin olla edullisin, se ei aina takaa tietoturvallisuutta, eikä välttämättä tulevaisuuden laajentumistarpeita. Esimerkiksi Azure-pilviympäristö on tietoturvallinen sekä sen kautta verkko-oppimispalvelusi laajentuminen on mahdollista globaalisti.
  5. Miten verkko-oppimisympäristöä on tarkoitus kehittää tulevina vuosina?Vilkaisu tuotteen road mappiin kertoo, onko verkko-oppimisympäristöä suunniteltu kehitettävän eteenpäin, vai onko se jo kehityskaaren loppupuolella. Tämän tiedon avulla voit mahdollisesti arvioida, kuinka käyttökelpoinen verkko-oppimisympäristö on yrityksellenne vielä muutaman vuoden kuluttuakin.

Näiden lisäksi selvitä ainakin hinnoitteluperiaatteet sekä tukipalvelun laajuus. Verkko-oppimisympäristön valinta ei ole aina helppoa. Sparraan mielelläni kanssasi eri vaihtoehtoja.